13-05-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2011 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,5% - informuje Główny Urząd Statystyczny. Największy wpływ na inflację miały w tym okresie podwyżki cen żywności oraz towarów i usług związanych z transportem.
W ciągu miesiąca najbardziej podrożał cukier (o 4,7%) i warzywa (o 2,7%). W następstwie zmian cen skupu żywca, ceny mięsa podwyższono przeciętnie o 1%, w tym mięsa wieprzowego – o 1,7%, drobiu – o 1,4%, mięsa wołowego – o 1,3%, a wędlin – o 0,5%. W kwietniu więcej niż miesiąc wcześniej płacono za ryby (o 0,9%), mleko i masło (po 0,7%), przetwory młynarskie i makaronowe (o 0,6%), pieczywo (o 0,5%) oraz sery (o 0,4%).
Drugi miesiąc z kolei drożały jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne, za które płacono przeciętnie o 0,3% więcej niż w marcu. Niższe niż przed miesiącem były natomiast ceny jaj (o 0,6%) i owoców (o 0,4%). W kwietniu ceny napojów bezalkoholowych utrzymały się przeciętnie na poziomie z marca. Potaniały wody mineralne lub źródlane (o 0,8%) i soki (o 0,2%).
Nadal drożała natomiast kawa (o 0,5%) i herbata (o 0,1%). Za wyroby tytoniowe konsumenci płacili o 0,2% więcej niż w poprzednim miesiącu. W niewielkim stopniu potaniały napoje alkoholowe (o 0,1%).
W kwietniu ceny w zakresie transportu w stosunku do marca były wyższe o 1,7%, głównie w wyniku podwyżki cen paliw do prywatnych środków transportu (o 2,6%). Najbardziej wzrosły ceny benzyn – o 3,2% i oleju napędowego – o 3%.