17-06-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Skonstruowanie odpowiedniej diety nie zależy jedynie od wiedzy i zdolności konsumentów, duży wpływ na codzienne menu mają ceny żywności. Ludzie na całym świecie zmieniają swoje nawyki żywieniowe z powodu rosnących cen żywności, wynika z sondażu przeprowadzonego w 17 krajach przez Oxfam (międzynarodowa organizacja humanitarna zajmująca się walką z głodem na świecie).
Ponad połowa ankietowanych (53%) zmieniła dietę w ciągu ostatnich dwóch lat, a spośród tych, którzy przerzucili się na inny sposób odżywania się, 39% uczyniło tak z powodu podwyżki cen.
Aż 76% respondentów z Kenii stwierdziło, że zmieniło swoją dietę, a 79% z nich wskazało jako powód rosnące ceny jedzenia. Drugie miejsce na liście modyfikacji sposobu żywienia zajęło RPA, 69% ankietowanych przyznało, że zmieniło swoje menu w ostatnich dwóch latach.
Kraje zachodnie również borykają się z opisywanym problemem. 55% mieszkańców USA przyznało, że nie jada tak samo, jak przed dwoma laty, a 31% Amerykanów obwinia za taki stan rzeczy wysokie ceny.
Ogólnie rzecz biorąc, ceny były zdecydowanie największą troską respondentów pytanych o sposób odżywiania się, 66% przyznało, że ilość pienędzy przeznaczana na jedzeniejest coraz większa, a jakość żywności coraz niższa.
- Nasze diety szybko się zmieniają i dla wielu jest to zmiana na gorsze. Coraz częściej ludzie, zwłaszcza w najbiedniejszych krajach świata, zakupują mniejszą ilość jedzenia i wybierają to o niższej jakości, a wszystko z powodu rosnących cen żywności - mówi Jeremy Hobbs, dyrektor Oxfam.
Oxfam wezwał liderów G20 do zmniejszenia cen żywności w drodze regulacji rynków towarowych i reformy "błędnej polityki biopaliw", która, zdaniem organizacji, oznacza przeznaczenie zbyt wiele gruntów rolnych na produkcję biopaliw. Oxfam apelowało do przywódców G20 także, aby zainwestowali w drobnych producentów w krajach rozwijających się.