15-03-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Główny Urząd Statystyczny potwierdza to, co wszyscy Polacy widzą na codzień podczas zakupów - na wizyty w sklepach wydajemy coraz więcej pieniędzy. Jak podaje GUS, ceny żywności w lutym bieżącego roku wzrosły o 0,7% względem poprzedniego miesiąca i aż o 5,3 procent względem ubiegłegorocznego lutego. W ciągu miesiąca najbardziej podrożał cukier - o 9,6%. Nadal rosły ceny mąki oraz pieczywa. Więcej płacono za owoce, miód, tłuszcze roślinne a także warzywa i ryby.
Utrzymała się wzrostowa tendencja cen nabiału, za który w lutym należało zapłacić przeciętnie o 0,2% więcej niż w poprzednim miesiącu. Po wzroście cen utrzymującym się od maja ubiegłego roku, w lutym zanotowano natomiast spadek cen masła (o 0,4%). Ceny mięsa obniżyły się przeciętnie o 0,1%, w tym mięsa wieprzowego – o 0,9%, przy wzroście cen mięsa wołowego – o 0,9% i drobiu – o 0,8%. Obserwowany spadek cen mięsa przełożył się na dynamikę cen wędlin, za które należało zapłacić o 0,2% mniej niż w styczniu.
W lutym zanotowano wzrost cen napojów bezalkoholowych, w tym kawy, soków, wód mineralnych lub źródlanych i herbaty. Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 0,6% więcej niż w poprzednim miesiącu.W niewielkim stopniu podrożały napoje alkoholowe (o 0,1%).
W lutym w związku z wyprzedażą kolekcji sezonowej, ceny obuwia obniżyły się o 3,3%, a odzieży – o 1,8%.
Wzrosły ceny towarów i usług związanych z mieszkaniem, podrożało użytkowanie mieszkania, wzrosły opłaty za usługi kanalizacyjne i zaopatrywanie w wodę oraz wywóz nieczystości (śmieci). Podniesiono także opłaty za najem mieszkania.
Luty to kolejny miesiąc, w którym wzrosły opłaty związane ze zdrowiem (o 0,3%). Wyższe koszty związane ze świadczeniem usług spowodowały, że więcej należało zapłacić za usługi stomatologiczne (o 0,7%) oraz lekarskie (o 0,6%). Nadal drożały także artykuły farmaceutyczne (o 0,2%).