Strona głównaFinanseJak ograniczyć marnowanie żywności?

Jak ograniczyć marnowanie żywności?

W ciągu roku w naszym kraju marnują się aż 52 kg żywności na osobę. Polska jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. Co roku marnujemy około 9 mln ton żywności, z czego 2 mln ton wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe – wynika z danych Banków Żywności. Jak unikać marnowania jedzenia?
Jak ograniczyć marnowanie żywności? [Fot. Andrey Popov - Fotolia.com]
  • Kupuj z głową. Zaplanuj z wyprzedzeniem kilka posiłków. Zrób listę składników, których będziesz potrzebować do ich przyrządzenia, aby zapobiec zakupom niepotrzebnych produktów. Trzymaj się swojej listy . Staraj się unikać przechowywania jedzenia, które potem może się .

  • Wykorzystuj te produkty, które zostały kupione jako pierwsze. Przechowuj żywność tak, aby była widoczna. Staraj się, by w lodówce zawsze panował porządek. Układaj produkty w taki sposób, aby na wierzchu znajdowała się żywność z najkrótszą datą przydatności do spożycia.

  • Nakładaj na talerz taką porcję żywności, jaką jesteś w stanie zjeść. Będąc głodnymi często nakładamy na talerz zbyt duże porcje jedzenia. Wówczas część dania niestety zostaje wyrzucone do kosza.

  • Pokochaj jedzenie resztek. Łatwo rozmrozić pozostałości po wcześniej ugotowanych posiłkach i użyć ich do przygotowania pysznego lunchu lub obiadu. Dodatkowo w ten sposób zaoszczędzisz pieniądze. Ponadto rób mniejsze porcje. Gdy jesteś w restauracji, a wiesz, że nie zjesz całego dania, zapytaj kelnera czy może zapakować posiłek na wynos.

  • Miksuj, marynuj lub wekuj. Z nadwyżki warzyw rób zupy. Jeśli zostały Ci owoce przygotuj z nich pyszne, zdrowe i pożywne wyciskane soki lub koktajle. Możesz także zrobić smaczne dżemy lub konfitury, które idealnie sprawdzą się późną jesienią lub zimą.

  • Kupuj produkty, które nie wyglądają idealnie. Duża część , ponieważ nie wygląda atrakcyjnie. Jednak bardzo często produkty te nadal są smaczne, a przy tym zawierają swoje wartości odżywcze. Kilka brązowych plamek na bananie pokazuje, że owoc jest słodki i dojrzały. Przed dokonaniem zakupu obejrzyj dokładnie dany artykuł spożywczy. Być może fakt, że jest idealnie dojrzały sprawi, ze przygotowana z niego potrawa zyska bogatszy smak.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Akademia Pełni Życia
  • Hospicja.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy